Talentontwikkeling

De TalentenVlinder stimuleert talentontwikkeling in een sprookjesachtige sfeer. Samen met de kinderen gaan jullie op avontuur en zoeken jullie de kleuren van de regenboog. Bij elke kleur wordt een gebied geprikkeld uit de meervoudige intelligentie (volgens Gardner) en worden bepaalde zintuigen gestimuleerd. De draaiboeken van ‘De TalentenVlinder’ zijn themagericht en worden ondersteund door zelfgeschreven prentenboeken en verhalen. Er wordt gewerkt met pictogrammen, praatplaten, aanwijsverhalen, gedichten, werkbladen en beloningskaarten. Tevens is het mogelijk om een themakist te huren met zelfgemaakte verkleedkleren, decoratie- & houten spelmateriaal waardoor het thema levend wordt.

illustratie1

Afbeelding uit het prentenboek, samen op zoek naar kleuren

De doorlopende verhaallijn sluit aan bij de belevingswereld en het niveau van de kinderen, namelijk 0 t/m 4 jarigen, 4 t/m 8 jarigen en 8 t/m 12 jarigen. De leskisten van ‘De TalentenVlinder’ zorgen ervoor dat leerkrachten in het onderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang eenvoudig een gevarieerd programma kunnen aanbieden. Zo werken zij met veel plezier  samen met de kinderen aan hun talenten. Dit gebeurt door met veel enthousiasme te schilderen, boetseren, poppenkast en toneel te spelen. Bij ‘De TalentenVlinder’ worden ook sport, spel en natuur activiteiten en coöperatieve werkvormen aangeboden. We sluiten hierbij aan op het niveau van de kinderen op een natuurlijke manier. De kinderen ervaren het vlindergevoel door trots te zijn op wat ze kunnen en stijgen zo boven zichzelf uit.

Intro De TalentenVlinder

Samen met clowntje Kriebel en Vlinder gaan jullie op avontuur, op zoek naar de kleuren van de regenboog. Onderweg komen jullie veel talenten tegen. Ieder talent is gekoppeld aan een regenboogkleur. Als de kinderen uit het verhaal hiermee in aanraking komen veranderen ze in de Regenboogkinderen. Ieder Regenboogkind heeft een bepaalde regenboogkleur en een talent.

illustratie2

In de draaiboeken: ‘4 tot en met 8 jaar’ en ‘8 tot en met 12 jaar’ komen de Regenboogkinderen terug als pictogram. Op de volgende plaatsen in het project zijn deze pictogrammen terug te vinden:

  • Op de voorkant van de draaiboeken
  • Links bovenaan de activiteitenbladen, hiernaast staat een gekleurd tekstvlak, daarin introduceert het Regenboogkind de activiteit
  • De losse picogrammen op A-vier formaat kunnen in de groepsruimte gebruikt worden
  • Op de praatplaten is ieder Regenboogkind en zijn omgeving afgebeeld

Bij elke regenboogkleur en regenboogkind wordt een gebied geprikkeld uit de meervoudige intelligentie. (volgens Gardner). De kinderen kunnen per talentkleur een gekleurde regenboogvlinder verdienen. Dit gebeurt klassikaal. Gedurende het project zijn er dus 8 regenboogvlinders te verdienen. Als alle 8 talentenkleuren en regenboogvlinders zijn verdiend ontvangen de kinderen samen een regenboog met een spreuk. Lees meer over de lesmethode.