De TalentenVlinder

 Talentontwikkeling en Kindercoaching
 

 

Moesstruinen met Daan en Bloem

Van de volle grond, gezond in je mond!

 

 

Daan en Boem gaan samen met hun vriendjes op avontuur in hun moestuin. Ze gaan moesstruinen, iedere dag beleven de kinderen weer iets nieuws. Ze leren hoe ze moeten zaaien, voor planten zorgen, oogsten en nog veel meer!

Bezoek ons of werk met de methode op school of in de kinderopvang

Want hoe weet je nou waar je iets gezaaid hebt? Hoe groeit een slaplantje en een aardappel? Welke insecten helpen in de moestuin en welke dieren zie je liever niet tussen de planten zitten? Ontdek het samen met Daan en Bloem en kom op bezoek en ervaar het life op onze landelijke locatie in Hooge Zwaluwe.

Woon je te ver weg? Dat is geen probleem, je kunt met onze uitgebreide methode ook aan de slag op jouw school of kinderopvang.

Samenwerken
Kinderen  werken samen, verdelen taken en voelen zich verantwoordelijk voor hun plantjes. En natuurlijk zijn de groenten en het fruit waar ze zelf voor gezorgd hebben veel lekkerder dan dat je het koopt in de supermarkt.


Ervaringsgericht leren

De kinderen ervaren het wisselen van de seizoenen, het weer en de dieren in hun directe omgeving. Ze leren nieuwe woorden, tellen en reken, hoeveel zaad is er nodig? Kinderen knutselen fruit, doen spellen met groente en leren liedjes over de moestuin. De meervoudige intelligentie en de 21e eeuwse vaardigheden zijn verwerkt in deze methode.


Complete methode

Voor de begeleiding zijn er informatie kaarten hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud.                                       Voor kinderen zijn er informatiekaarten hoe ze voor de groente, het fruit, de bloemen en kruiden zorgen.


Er zijn 500 activiteitenkaarten die zijn verdeeld over de 4 seizoenen. Hierop staan taal- en rekenspellen, knutselwerkjes, natuuractiviteiten, spellen, Ken jezelf en drama activiteiten. Omdat de activiteiten op losse kaarten zijn verwerkt kunnen ze eenvoudig door meer groepen worden gebruikt. Voor een activiteiten cirquit zijn ze ook geschikt. Het leeftijdsniveau van de kinderen staat op de kaart vermeld. 


Spellen pakket

Door het spellen pakket kun je eenvoudig een originele activiteit aan je groep geven. denk bijvoorbeeld aan groente bingo, fruit lotto, kwartetten, memory en een ren je rot quiz. voor een totaal overzicht kun je in het schema kijken dat onder het spellenpakket Moesstruinen staat.


Koken en bakken met Daan en bloem

Tenslotte zijn er nog 134 kinder kookrecepten waardoor kinderen lekkere en gezonde gerechten kunnen maken. Bijvoorbeeld koken met: tomaten, appels, peren aardbeien, kruiden, kliekjes en onkruid.

Zo is de cirkel rond:

Van de volle grond, gezond in je mond! 

De methode bestaat uit:

  • Prentenboek: Daan, Bloem en hun vriendjes gaan Moesstruinen 
  • 500 seizoens activiteiten kaarten, Moesstruinen in de lente, zomer, herfst en winter
  • 25 kaarten voor het aanleggen en onderhoud van de moestuin
  • Set informatiekaarten voor kinderen:

               o 15 algemene informatie kaarten
               o 21 groente kaarten
               o 11 fruitkaarten
               o 8 kruidenkaarten
               o 8 bloemenkaarten

  • 134 kinderkookrecepten
  • Spellenpakket Moesstruinen, zie het schema hieronder:


De Moesstruin Winkel

Oogsten van klein naar groot

Het grote oogst spel 

Woordkaarten

Patroonkaarten met gekleurd fruit

Memory

Schrijfpatronen

De bloem in de pot

Kriebeldieren zoeken

Letter spel

Groente Bingo

Regenboogbloemen sparen

Moesstruin Kwartet

Fruit lotto

Planten die vlinders en bijen

aantrekken

Groente domino

Haal snel de oogst binnen

Bordspel, erger je niet in de moestuin

tellen met fruit en groente

Fruit en groente zoeken

Bordspel, het grote moesstruispel