De TalentenVlinder

 Talentontwikkeling en Kindercoaching
 

Het lijkt hier wel een paradijsje!

Nicolle en Kors begonnen in 2010 met het aanleggen van de boomgaard met bosplantsoen. Ze planten hoog- en laagstamfruit, veel oude appel en peren rassen vonden een plaatsje. Hun ideeën groeiden net als de bomen verder. Al snel volgde de thee- en moestuin. Sinds dit jaar is Nicolle kruidengeneeskunde en is er een mooi kruidentuintje gemaakt. 

In de boomgaard is er ruimte om heerlijk te picknicken maar ook om Boeren minigolf te spelen. Een grote rand met pluk bloemen zorgt voor een vrolijke noot. 

Achter aan de Weel voelt het als of je op vakantie bent. Hier lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Het riet en de wilgjes zorgen voor mooie doorkijkjes over het water. Door de natuurlijke afzetting met kastje hout is het veilig voor kinderen.


De afgelopen jaren zien we steeds meer vogels zoals de bonte en groene specht. Er hangt een steenuilenkast waar regelmatig een uil in woont. Doordat er bewust gekozen wordt om op sommige plaatsen het valfruit te laten liggen in combinatie met de diverse waardplanten voor vlinders zorgt ervoor dat er steeds meer soorten van deze prachtige fladderaars te vinden zijn. De vuurvlinder, citroenvlinder, atalanta en vorig jaar zelfs een koninginnenpage! 

 

De moes- en kruidentuin bevindt zich aan de voorkant van het terrein. Samen met de siergrassen en diverse planten die vlinders en bijen aantrekken is er dus heel veel te ontdekken en beleven. Op dit moment zijn we bezig om een jaarprogramma samen te stellen met allerlei natuur activiteiten voor kinderen. 

De beleeftuin ontstond op een klein stukje grond van ons terrein. Dat stukje werd steeds groter. Nu is de buitenruimte van onze locatie opgedeeld in een moes-, thee-, kruiden-, bloementuin en een boomgaard. Met een zintuigprikkelende wandelroute over het hele terrein. “We hebben de kansen die wij kregen met beide handen aangepakt”. Met succes! Want we krijgen veel positieve reacties van scholen, zorginstellingen en bezoekers.


“De buitenlucht doet de mensen goed", geeft Nicolle aan. Bij kinderen zorgt het ervoor dat ze zich na bewegen weer beter kunnen concentreren. Wanneer dat ook nog eens buiten gebeurt en er vitamine D wordt aangemaakt en worden botten sterker. Door de buitenlucht vergroot je de eetlust en krijgt je een beter slaappatroon. De medicatie kan vaak worden verminderd. Een beleeftuin levert een belangrijke bijdrage aan deze effecten. 


Een beleeftuin is een tuin waarin de zintuigen op een positieve manier geprikkeld worden. Beleven en ervaren op verschillende manieren. Kinderen moeten kunnen horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Dit kan door een doelgerichte aanleg van de tuin en beplanting (fruitstruiken en bomen, bloemen die geuren en felgekleurd zijn groentes en kruiden die herkenbaar zijn). 

Daarnaast zijn er tal van activiteiten mogelijk. We hebben een Boeren minigolf en heel veel spelmateriaal in diverse thema's. Een kippenhok met knuffel kippen, een aantal katten en honden. Door de vele nestkastjes, voedertafels en een uilenkast komen ook de vogels graag bij ons op bezoek.

De weel zorgt voor het nodige water en is veilig afgezet voor kinderen.

De bordjes met 'Wist je datjes' die langs de wandelroute staan variëren per thema en seizoen. Hiermee kunnen leuke speurtochten het hele jaar eenvoudig gedaan worden. Denk aan kruiden, groenten en fruit zoeken. Maar ook paddenstoelen of bladvormen. Kinderen kunnen op zoek naar kabouters, indianen of boerderijdieren. 

Een goede beleeftuin moet ook een ontmoetingsplek zijn waar activiteiten uitgevoerd kunnen worden. “Dat kan in de theetuin, maar ook in de boomgaard tijdens de verschillende themadagen. Samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld scholen geven ook een extra dimensie. Zo kunnen kinderen ons bezoeken tijdens een schoolreisje, en oudere kinderen kunnen onze locatie gebruiken voor ervaringsgericht gericht onderwijs zoals, het mee helpen met wilgen knotten of een expositie organiseren."  

Voor kinderen is het leuk en leerzaam om de seizoenen te herkennen door de verschillende planten. Het voorjaar kunnen ze ruiken en zien door de bloembollen en de bloesem. De lavendel en vlinderstruiken zie je in de zomer. De herfstkleuren van de zonnebloemen, het fruit en de bladeren van de bomen. De sneeuw op schermbloemen is een bewuste keuze bij de aanleg van de tuin.


Naast haar werk in de beleeftuin is Nicolle ook druk bezig om samen met een aantal leerkrachten en diverse creatieve vrijwilligers een actief jaarprogramma te maken. Dit gebeurt aan de hand van 8 talenten: Jezelf en samen, creatief, muziek, natuur, sport en spel, toneel en poppenkast. Wat lekkers eten en drinken hoort daar natuurlijk ook bij. Deze zijn ontstaan vanuit de ervaringen uit de beleeftuin en het atelier een aantal jaren geleden. Het is eigenlijk een kapstok om een leuk en gevarieerd educatief programma aan te bieden.  

“Het grootste compliment dat mij gegeven werd, was van mijn moeder. Zij is opgegroeid op een boerderij en kon altijd genieten van de mooie kleine dingen van de natuur. Toen ze voor het eerst in de boomgaard kwam en de veldbloemen en fruitbomen zag, zei ze: ‘Het lijkt hier wel een paradijs!’ Dat is voor mij de grootste waardering die wij kunnen krijgen voor ons werk. Daar doe je het voor… 

Wij hopen dat jong en oud hier kan komen genieten, van al het moois wat onze locatie te bieden heeft.